Egenin bereketli topraklarında bir etkinlik: Çeşme Ot Festivali

Gelen turist sayısı, otelleri, çevre temizliği kadar kültürel değerlerin yaşatılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması fikri Alaçatı Ot Festivali Çeşme Belediyesi tarafından 6 yıl önce doğdu. Ot festivali Çeşme’ye gönül vermiş bireylerin emeği ve katılımı ile gerçekleşmektedir.

Festival her sene yapılmakta ve 4 gün sürmektedir. Otları tanıma ve toplama gezisi, uygulama bahçesinin ziyaret edilmesi, sunumların yapılması, ilgili kişilerin konuşmalarını yapması, konserlerin yapılması, yemek yarışmalarının yapılması, dans gösterilerinin yapılması ve ödül töreni gibi bölümlerden oluşmaktadır. Çeşme / Alaçatı Ot Festivalinin en önemli özelliği ise yerli ve yabancı turistlerle otların tanıştırılmasıdır.

Festivalin yapılmasının amaçları ise; bireylere beslenme alışkanlıklarını kazandırmak, yörenin kültürel zenginliklerinin tanıtılması yerli ve yabancı turistleri yöreye çekmek, tarım sektörünün gelişimine katkı sağlamaktır.

Bunların yanı sıra Alaçatı Ot festivalinin yapılmasının en büyük nedeni, kültür birikimimizin ülkemize ve dünyaya aktarılmasıdır. Festival her yıl bahar aylarında Çeşme / Alaçatı’da gerçekleşmektedir. Bahar aylarında gerçekleşmesinin sebebi ise doğanın bahar aylarında uyanması ve otların en taze en lezzetli olduğu dönem olmasıdır.  Her yıl farklı bir otun isim temasıyla gerçekleşen festivale çok sayıda Egeli ve yabancı misafirler katılmaktadır. Alaçatı Ot Festivalinde sadece otlar tanıtılıp yemekler yapılmayıp aynı zamanda yarışmalar ve etkinlikler de düzenlenmektedir. Dünyanın ve ülkemizin dört bir yanından gelen misafirler arasında da kültürel paylaşımlar gerçekleşmektedir.

Egeliler’in en sevdiği yemekler genel olarak türlü türlü otlarla yapılan yemeklerdir. Onlar için otlar vazgeçilmez, bu otlardan bin bir çeşit yemekler yapmak ise bir zevktir. Aynı zamanda Egelilerin en büyük hedeflerinden biri de bu lezzetleri ülkemize ve dünyaya tanıtmak ve tattırmaktır. Bu görevi Çeşme severler üstlenmiş durumdadır.

Çeşme’de yetişen otlar: Dağlama, Deve Tabanı, Yabani Rezene, Turp Otu, Radika, Hardal, Şevketi Bostan, Ebegümeci, Tilkişan, İğnelik, Körmen, Yabani Marul’dur.

Festival, Alaçatı’nın Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşmak, doğayla iç içe olmak, Rum ve Levanten mimarisini benimsemek, isimlerini bile bilmediğimiz insanlarla sohbet edip bir şeyler paylaşmak için bir müthiş bir fırsattır.